Buitenspelletjes

Lekker weer, veel vrije tijd… Dat vraagt om de leukste buitenspelletjes! Op veel campings zijn speelveldjes aanwezig waar je de leukste spelletjes kunt spelen. Wij zetten de leukste spelletjes op een rij!

  • Verstoppertje
  • Tikkertje
  • Badminton
  • Kubb
  • Jeu de boules
  • Flessenvoetbal
  • Frisbeeën
  • Jenga
  • Mikado
  • Gevecht met waterballonnen en/of waterpistolen

Klassieke spelletjes

De klassieke spelletjes zoals tikkertje en verstoppertje zal ieder kind kennen. Als ouder kun je meespelen, maar dat is natuurlijk niet vereist. Wanneer er verstoppertje gespeeld wordt, let er dan wel op dat kinderen de natuur en privacy van andere gasten respecteren.

Lekker afkoelen!

Spelletjes met water doen het altijd goed wanneer het erg warm is. Denk aan het klassieke flessenvoetbal, wat al vanaf twee spelers gespeeld kan worden. Bewaar lege water- of limonadeflessen en verdeel deze over de spelers. Laat iedereen zijn flessen verdedigen, terwijl jullie met een (voet)bal proberen om de flessen van de tegenspeler om te krijgen. Wiens flessen als laatste nog overeind staan óf het volst blijken, heeft gewonnen. Ook een gevecht met waterballonnen of met waterpistolen is leuk. Let ook hier op dat andere gasten, die niet deelnemen aan het spel, niet worden lastiggevallen.

Let wel op: niet elke camping vindt het prettig als er (veel) water wordt verspild. Ook moeten de overblijfselen van het waterballonnengevecht natuurlijk netjes worden opgeruimd.

Buitensport

Elk veldje of straatje zonder al te veel bomen en struiken is wel geschikt voor een spelletje badminton. Eventueel zou een springtouw of reserve scheerlijn kunnen dienen als scheiding tussen de twee velden, maar dat is niet eens vereist. Staat er meer wind, dan lenen andere tennisspelletjes met een bal zich beter als sport. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beach ball. Op een groter veld is het ook leuk om te frisbeeën!

Echte campingspelletjes

Wie associeert de camping niet met jeu de boules? Veel campings hebben dan ook een speciaal veld hiervoor ingericht. De zand of grindachtige ondergrond zorgt ervoor dat de ballen goed zichtbaar zijn en goed rollen, iets wat in het soms hobbelige grasveld niet het geval is. Steeds populairder is het Zweedse spel Kubb, wat je in twee teams speelt. Het spel is een soort kruising tussen bowlen en schaken, waarbij de teams met werpstokken de houten blokken van de tegenpartij omver moeten gooien. Een gemakkelijkere naam is dan soms ook wel blokgooien. Vaak wordt het spel op gras gespeeld, maar dat is niet vereist. Een ander veldje met voldoende ruimte leent zich ook prima voor een potje Kubb!

Ook bij regenachtig weer

Genoeg spelletjes die je buiten kunt spelen, kun je ook naar binnen verplaatsen bij slecht weer. Voor sommige spelletjes is wel iets meer ruimte nodig, afhankelijk van de versie die je hebt. Zo bestaan er van Mikado en Jenga extra grote versies om buiten mee te spelen. Geduld en concentratie zijn van belang tijdens deze spelletjes! Ook mag het niet te hard waaien wanneer het buiten wordt gespeeld, want dan kan de wind wel eens roet in het eten gooien.

Kortom, met deze spelletjes kunnen alle digitale schermpjes wel even de kast in! Wie speelt er mee?