Utrecht

Slechts twee provincies van Nederland delen de provincienaam met hun eigen hoofdstad. Utrecht is er hier één van. Wat de stad zo populair maakt? Ze is zeer centraal gelegen in de Randstad, niet alleen qua geografie maar ook dankzij de vele knooppunten op gebied van vervoer.

Utrecht was een van de eerste steden in Nederland met stadsrechten en heeft een rijke geschiedenis, die ook terug te zien is in het historische centrum. De bijnaam Domstad heeft Utrecht te danken aan haar 112 meter hoge Domtoren. In de stad kun je heerlijk langs de grachtjes slenteren en de bijzondere grachtenpanden bewonderen. Ook voor een dag winkelen kun je prima terecht in Utrecht! Zowel in het centrum als in het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne zijn vele winkels te vinden.

Naast hoofdstad Utrecht zijn er in de gelijknamige provincie nog meer bekende en minder bekende plaatsen te vinden. Denk aan Amersfoort, Veenendaal, Woerden, Soest en Nieuwegein. Ook de ‘hoofdstad van het Nederlandse weer’, De Bilt, ligt in Utrecht.

Tips en trips

Een dagje of een wat langere vakantie naar Utrecht? Dit is wat je niet mag missen!

In de hoofdstad: de Domtoren, die met 465 traptreden te beklimmen is voor een fantastisch uitzicht. Het Spoorwegmuseum, met ruim 175 jaar geschiedenis én moderne simulatoren. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, waar ontspanning en wetenschap elkaar ontmoeten.

Leef je uit in het grootste trampolinepark van Europa, Jumpsquare in Nieuwegein! Of maak kennis met de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Behalve veel kastelen, staat ook Paleis Soestdijk in Utrecht!

Overnachten

Van hotel tot camping, ook in de provincie Utrecht zijn er vele manieren om een overnachting vorm te geven. Het gezellige dorp Breukelen ligt op zo’n 20 kilometer van de hoofdstad. Overnachten kan hier bij Bed and Breakfast Breukelen.

bbbreukelen